Artistul avangardist John Cage celebrat la Timisoara

Sub titlul Fenomenul Black Mountaigne College- John Cage si arta saFacultatea de Arte si Design din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, in colaborare cu Universitatea de Arte Bucuresti, Filarmonica ”Banatul” Timisoara, Fundatia Tride Timisoara organizeaza 3 zile festive exceptionale pe parcursul carora se vor desfasura conferinte, evenimente artistice si educative pentru a celebra 100 de ani de la nasterea artistului avangardist John Cage.

John Cage (Los Angeles, 1912 – New York, 1992), artist american considerat de critici ca fiind unul dintre cei mai importanti si inovativi compozitori ai secolului XX, si-a lasat amprenta nu doar in domeniul muzical, ci si in arte vizuale si literatura.

Seria de evenimente dedicate centenarului nasterii sale debuteaza cu un concert sustinut de orchestra Filarmonicii Banatul- Sala Capitol, in data de 19 octombrie de la ora 19:00. Solistii care concerteaza sunt Doru Roman- percutie si Sorin Petrescu- pian.  Programul cuprinde lucrarile: Violeta Dinescu- concert pentru percutie si orchestra, Lucian Metianu- “Cage in a Cage”, pentru pian si orchestra (prima auditie absoluta), John Cage – The Season Ballet in One Act, 4’33’’ si Suite for Toy Piano, dirijor fiind Paul Mann din Anglia.

Evenimentele continua in data de 24 octombrie de la ora 17:00 cu un vernisaj la Galeria Triade. In deschidere vor concerta George Apostolescu- vioara,  Andreea Olariu- pian, momentul muzical cuprinzand  lucrari pentru vioara si pian din creatia lui John Cage, precum si lucrarea care l-a consacrat: SILENCE- 4’33’’.

Expozitia ”Tacere” va cuprinde lucrari ale artistilor Suzana Fantanariu, Geta Bratescu, Dana Constantin, Adriana Lucaciu, Tila Adorian, Corneliu Vasilescu, Camil Mihaescu, Gabriel Kelemen, Liviu Nedelcu, Magdalena Zarnescu, Marinela Sanc, Serbana Dragoescu, Darie Dup, Aurel Vlad, Gheorge Zarnescu, Dumitru Serban, Laura Moldovan, Marius Jurca, Ciprian Ciuclea, Sorin Vreme, Carmen Bayer, Tibor Fekete, Livia Mateias, Marius Burhan si Mirela Dauceanu.

Pe 25 octombrie in Mansarda Facultatii de Arta si Design, de la ora 10:00 va avea loc un simpozion unde invitati vor fi Dan Dediu (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti), Alexandra Ionescu Titu (Facultatea de Arte si Design Timisoara), Ionica Pop (Academia de Muzica Gh. Dima, Cluj-Napoca), Mihaela Meral Ahmed, Emanuela Macovei, Cosmin Nasui, Adrian Guta, Margareta Tasi, Irina Cios. In cadrul simpozionului se va desfasura si o videoconferinta cu un reprezentant al John Cage Trust, Washington, S.U.A.

In luna noiembrie expozitia de la Galeria Triade Timisoara va avea loc la Bucuresti.

Mai multe informatii pe blogul http://centenar-johncage.blogspot.ro

Search