Reteta de malai copt – de post

Reteta face parte din proiectul „Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications, in parteneriat cu brandul Arpis si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului. Reteta „Malai copt” a fost primită de la Adrian Buzoianu, autorul cartii :Reţetele bunicului” si al site-ul www.chefbuzu.com.    

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.    

Ingrediente

  • Malai Arpis: 500 gr.
  • 1 litru apa (sau lapte)
  • lingura de zahar
  • Un pahar faina de grau Arpis
  • Drojdie cat o nuca
  • Ulei Arpis (sau unt) pentru uns tava
  • Sare dupa gust.

   

Modul de preparare:

Apa se pune la fiert. Cand da in clocot se opareste malaiul, adica se pune apa fiarta peste cantitatea de malai Arpis, se amesteca (sa fie pastos) si se lasa sa se raceasca. Se desface drojdia in putina apa calduta (sau lapte).  

Cand s-a racit malaiul se adauga cantitatea de faina alba Arpis, zaharul, drojdia si sare. Se amesteca totul foarte bine (trebuie sa curga ca un aluat de clatite, mai gros). Se lasa apoi aproximativ 2 ore la dospit, dupa care se ia o tava sau o forma de cozonac, se unge cu ulei Arpis  si se toarna compozitia in ea. Se da la cuptor pana se coace. Malaiul copt se serveste la sarmale si la diverse preparate din carne de porc (gen pomana porcului, varza cu ciolan etc.)

SECRET: Pentru a nu se crapa preparatul, acesta se unge inainte de a se da la cuptor cu un amestec de faina cu lapte (ca un aluat de clatite).

De retinut: Malaiul copt este preparat cu apa si ulei in perioada postului. In celelalte perioade ale anului, apa se inlocuieste cu lapte, iar uleiul cu unt.

Despre www.chefbuzu.com

Chef Buzu  este singurul site din Romania care promoveaza turismul culinar. Dezvoltat initial ca o platforma online de retete culinare, si-a extins gama de servicii, mergand si in directia turismului culinar. Astfel, http://www.chefbuzu.com pune la dispozitia proprietarilor de locatii turistice, producatorilor particulari, cofetariilor si patiseriilor, servicii de promovare.

Despre proiect

Proiectul „Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – noiembrie 2013 si este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri). Partenerul special al proiectului este site-ul de turism culinar,  www.chefbuzu.com.  

Retetele traditionale din Banat au fost puse la dispozitia proiectului de: Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com), Laura Laurentiu (www.retetecalamama.ro), Pensiunea Select, Hotel Senator si Casa Altringen.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe pagina de Facebook .

Search