Raportează o problemă

sau anuleaza

FEEDBACK

logo

ContactDespre noiOfertaCariereNourasi

Semnificatiile si legendele Martisorului

Sarbatoarea Martisorului este o datina precrestina a carei semnificatie a ramas aceeasi de-a lungul timpului, simbolul venirii primaverii. La originile martisorului a stat o moneda de aur sau de argint, la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, una rosie si alta alba ce semnificau lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii si care era purtata in general de persoanele sensibile (copii si fetele tinere). Exista credinta conform careia aceasta amuleta aducea noroc si fericire.

Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact, dar prezenta sa atat la romani cat si la bulgari (sub numele de Martenita) este considerata ca fiind datorata substratului comun daco-tracic, anterior romanizarii la primii si slavizarii la cei din urma.

martisor1.jpegExista totusi o legenda a aparitiei traditiei de martisor conform careia Soarele a coborat pe pamant la o hora, luand chipul unui fecior. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l intr-o temnita. Lumea se intristase, pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe zmeu. Dar intr-o zi, un tanar curajos s-a hotarat sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l invinga pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au inceput lupta. S-au infruntat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat. Slabit de puteri si ranit, tanarul a eliberat Soarele. Acesta s-a ridicat pe cer inveselind si bucurand lumea, a reinviat natura, oamenii s-au bucurat, dar tanarul nu a  ajuns sa vada primavara. De atunci tinerii impletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu - rosul inseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului, albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

Astazi, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca acesta va aduce belsug in casele oamenilor, iar daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini numaidecat. La inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei pomii sunt impodobiti de martisoare.

Surse: http://ro.wikipedia.orgwww.traditii.ro

Galerie

  • Semnificatiile si legendele Martisorului poza 0
  • Semnificatiile si legendele Martisorului poza 1

5 Comentarii

Adauga comentariu

Adaugă comentariu

Articole similare

  • Dragobetele- Sarbatoarea dragostei la romani

    Ceea ce multi dintre noi nu stiu, este ca Sarbatoarea Dragobetelui, asa cum o stim noi, este o sarbatoare relativ noua, ea aparand in traditiile romanesti cu 170-180 de ani in urma. Echivalent al sarbatorii Valentine’s Day, Dragobetele este de ori...

    detalii

Copyright © 2004-2011 Inoras.ro  •  Designed by code932.com

www.inoras.ro trafic.ro