Raportează o problemă

sau anuleaza

FEEDBACK

logo

ContactDespre noiOfertaCariereNourasi

Valentine’s Day: sarbatoarea dragostei adoptata de romani

Valentine's Day, pe numele sau complet “Saint Valentine's Day”, este sarbatoarea de pe 14 februarie care celebreaza dragostea si afectiunea intre indragostiti. Sarbatoarea, cunoscuta de cei mai multi dintre noi, poarta numele Sfantului cu acelasi nume, iar ziua de 14 februarie dedicata celebrarii acestuia a fost pentru prima data in istorie stabilita de Papa Gelasius I in 496 i.H. A fost scoasa din calendar de catre Papa Paul al VI-lea in 1969, insa traditia ca indragostitii sa isi exprime sentimentele prin oferirea de flori, felicitari sau cadouri, a ramas.

Simbolurile moderne (din vremurile noastre) de Sf. Valentin includ contururi sub forma de inima, porumbei sau imaginea lui Cupidon. Inca din secolul al XIX-lea, felicitarile scrise de Sf. Valentin au generat productia ulterioasa a acestora in masa.

De ce Sf. Valentin?

valentines day 7.jpgIn spatele fiecarei traditii sta, dupa cum bine stim, o poveste. In cazul Sfantului Valentin, legenda spune ca acesta fusese persecutat si condamnat la moarte din cauza credintei sale (crestinismul), in vremea Imparatului roman Claudius al II-lea.  Legatura cu sarbatoarea de astazi nu este certificata istoric, aceasta constand tot intr-un conflict cu imparatul roman. Se spune ca acesta din urma interzicea casatoriile tinerilor barbati, considerand ca barbatii insurati nu pot fi si soldati buni, tinta lui fiind aceea de a-si forma o armata mare si tanara. Sfantul Valentin este descris ca fiind preotul care s-a impotrivit imparatului, casatorindu-i pe tinerii indragostiti in secret.

Facts:

- In fiecare an se cumpara aprozimativ un milliard de felicitari cu tematica; aceasta perioada este cea mai productiva in vanzarea de felicitari, imediat dupa sarbatoarea Craciunului;

-Majoritatea felicitarilor de Valentine’s Day  (83%) sunt cumparate de catre femei. Totusi, numarul felicitarilor achizitionate de catre barbati este in continua crestere (la momentul actual, 17%) dat fiind faptul ca unii barbati obisnuiesc sa cumpere cate 2 feliciari pentru femeile importante din viata lor...una amuzanta si una romantica (pe care orice femeie se asteapta sa o primeasca);

 - Ziua de 14 februarie este una dintre cele mai importante zile din calendar pentru florarii (32% din volumul vanzarilor de flori pe un an se inregistreaza numai in aceasta zi);

- Barbatii au tendinta de a cheltui mai multi bani pe cadourile de Valentine’s Day decat femeile.

 - Culorile asociate cu Valentine’s Day sunt rozul, rosul si albul. Culoare roz este delicata, o nuanta inocenta de rosu; rosul este simbolul caldurii si a sentimentelor puternice, culoarea inimii; albul reprezinta puritatea si fidelitatea dintre doi oameni care se iubesc.

Valentine’s Day in Romania:

In Romania nu exista traditia de a sarbatori Sfatul Valentin pe 14 februarie, ci Dragobetele, pe 24. Totusi, in timp, romanii si-au insusit si sarbatoarea de Sf. Valentin, dat fiind caracterul puternic comercial pe care acesta il are.

Multi dintre romani sunt reticenti la ideea de a sarbatori un sfant care nu le apartine, preferand sa respecte traditia si sa sarbatoreasca de ziua de 24 februarie Dragobetele.

Surse: Wikipedia, www.novareinna.com, festivals.iloveindia.com

Galerie

  • Valentine’s Day: sarbatoarea dragostei adoptata de romani poza 0

0 Comentarii

Adauga comentariu

Adaugă comentariu

Articole similare

Copyright © 2004-2011 Inoras.ro  •  Designed by code932.com

www.inoras.ro trafic.ro