mai, 2019

07mai(mai 7)12:00 am09(mai 9)11:59 pmVremea Bucuriei, editia a X-a

Detalii eveniment

Vremea Bucuriei aniversează în perioada 7-9 mai 2019 la Timişoara a X-a ediţie a manifestărilor dedicate Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian. Tematica din acest an va fi: Vedere în nevedere. Reflecții despre universul nostru vizual.
Miza acestei teme este fotografia stării în care ne aflăm, răspunsuri la întrebări care ne preocupă, cum ar fi lumea imaginilor, lumea interioară, dacă oamenii se pot schimba în funcție de gradul în care înțeleg lumea din jur… Părintele Teofil ne-a arătat tuturor că, dincolo de aspectul exterior şi vizibil, al realităţii, se ascunde un sens mult mai adânc al ei, ce se cere descoperit cu ochii sufletului despătimit, că realitatea este adeseori de nevăzut şi necuprins pentru ochii fizici, dar sesizabilă şi uşor de cuprins cu sufletul. (Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan C. Teșu)
Sf. Apostol Pavel ne sugerează: ”Şi să vă lumineze ochii inimii, ca să pricepeţi…“ (Efes., 1:18), iar psalmistul: „Ia-mi vălul de pe ochi şi voi înţelege minunatele lucruri din legea Ta”. Lumea văzută prin ”ochiul inimii curate”, din „vistieria cea bună a inimii”, stă la temelia adevăratelor valori umane: credința, încrederea și dragostea.
Program
Marți 7 mai 2019 Ora 19.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” Bd. Vasile Pârvan, nr. 4A
Recital de pian și violoncel
Invitați: Alexandra Guțu, Adriana Dogariu și Theodor Alexandru Rădulescu
În program: Johann Sebastian Bach, Francois Couperin, Sergei Rachmaninoff, Jules Massenet, Edward Elgar, Gabriel Fauré Invisible classics (Beethoven – Sonata lunii; Scarlatti – Sonatele 1 și 2; Chopin – Studiul 5) și Invisible movies (temele filmelor: Breakfast at Tiffany; New York, New York; Chariots of Fire; 1492 – Cucerirea Paradisului)
“Toate viețile au câte o poveste minunată care merită să fie spusă. Fiecare viață e o operă de artă și chiar dacă nu pare așa, poate că trebuie scoasă la lumină. Secretul e să nu-ți pierzi credința, să ai încredere în planurile lui Dumnezeu arătate prin semnele cu care ne ghidează. Dacă înveți să asculți, vei înțelege că fiecare viață ne vorbește de dragoste. Pentru că dragostea e cheia la toate, motorul umanității. Dragostea e energia secretă din spatele oricărei note pe care o cânt. Și să nu uitați că nu se întâmplă nimic din pură întâmplare. E o iluzie inventată de cei lipsiți de credință și aroganți ca să poată sacrifica adevărul lumii noastre în fața legilor lor raționale.” Andrea Bocelli.
Miercuri 8 mai 2019 Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” Bd. Vasile Pârvan, nr. 4A
Ora 18.00: Satul românesc între „dărâmare” şi reconstrucţie. Prezenţa nevăzutului şi un orizont în aşteptare. Prezentarea proiectului Casa cu Har, ediția a IV-a: Școala de vară de restaurare, casa memorială Teofil Părăian din satul Topârcea, jud. Sibiu, proiect coordonat de Asociația pentru Patrimoniu Activ PACT în parteneriat cu Primăria Ocna Sibiului și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor din România.
Ora 19.00 Vizibil – invizibil. „Nu poţi vedea limpede decât cu inima, esenţialul este invizibil pentru ochi“ Întâlnire în pridvor cu Mihai Șora și Luiza Șora alături de Părintele Ioan Pintea, Părintele Mihail, Marian Sorin Rădulescu, arhitecții Diana Belci și Eugen Vaida „Pentru mine, întâlnirea cu celălalt este o mare bucurie. Am această disponibilitate pentru întâlnire oricând… Întotdeauna sunt în dialog cu ceva sau cu cineva.”… Mihai Șora
Joi 9 mai 2019 Ora 10.00
Sf. Liturghie și slujba de pomenire a Părintelui Teofil Părăian Capela Liceului C.D. Loga
Ora 19.00 Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” Bd. Vasile Pârvan, nr. 4A Conferință și lansarea cărții ”Vedere în nevedere” : comunicări susținute în cadrul manifestărilor „Vremea Bucuriei.
In memoriam Părintele Teofil”, Timşoara Invitați: părintele protosinghel Mihail Bobârnat (monah la schitul “Sf. Serafim de Sarov”, Chirpăr jud. Sibiu, ucenic al părintelui Teofil Părăian) și părintele Ioan Pintea (preot la Chintelnic, Bistrița-Năsăud, poet și eseist, ucenic al părintelui Nicolae Steinhardt) “Când m-am dus la Mitropolitul Nicolae Bălan să primesc binecuvântarea pentru Teologie, mi-a spus să am lumină în suflet. A aflat că sunt fără lumină fizică şi a zis: “Să ai lumină în suflet”. Asta e ceea ce dorim noi mai ales tinerilor. Pentru că dacă ai lumină, mai ales la tinereţe, poţi avea până la sfârşit şi până în veşnicie… ” (Părintele Teofil Părăian, Veniţi de luaţi bucurie, Ed. Teognost, 2001)
Manifestăriile vor fi prezentate și moderate de conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș

Ora

7 (Marti) 12:00 am - 9 (Joi) 11:59 pm

Lasă un răspuns

X