Clatite Ana Lugojana, ca la Mama

Reteta face parte din proiectul „Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications, in parteneriat cu brandul Arpis. „Clatite Ana Lugojana” a fost oferita si preparata de partenerul media al proiectului, Laura Laurentiu, autor si proprietar al blogului Retete ca la Mama.

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.    

Ingrediente

  • 3 oua;
  • 300 de grame de faina Arpis;
  • 300 de ml. de lapte;
  • 250-300 de ml. de apa minerala sau lapte;
  • 3 linguri de unt topit (optional);
  • 1 praf de sare;
  • optional: 1-3 (maximum) linguri zahar;
  • 1 plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie (optional);
  • aproximativ 50 de ml. de ulei Arpis pentru prajit.

Modul de preparare:

  • 250 de grame de branza de vaci;
  • 5 oua;
  • 2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat;
  • 200 grame de smantana dulce;
  • 250 de grame de zahar;
  • stafide;
  • unt pentru uns vasul gratinabil;
  • optional, coaja rasa de la 1 portocala.

 

Preparare Clatite Banatene

Se pregateste aluatul de clatite folosind ingredientele necesare (cea mai simpla modalitate de preparare a clatitelor poate fi gasita aici). Se prajesc 8 clatite, cat mai subtiri si se scot pe o farfurie. Pentru umplutura, branza se amesteca cu 1 ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele, putina coaja rasa de portocala (optional) si 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat.

Se pregateste sosul de vanilie: se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana. Clatitele se umplu cu amestecul de branza si  se impacheteaza ca sarmalele.

Clatitele astfel pregatite se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de unt si pe deasupra. (O alta optiune este sa se monteze clatitele in vase mai mici de tip gratin, in care sa intre cate doua clatite pentru fiecare portie.) Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se dau in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius.

Cat timp clatitele se gatesc in cuptor, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga zaharul ramas (120 de grame) si se continua sa se bata pana cand zaharul e complet dizolvat si se obtine o bezea ferma, lucioasa.

Dupa aproximativ 10 minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un pos pentru ornare cu deschizatura stelata, dupa preferinta. Tot optional, se poate presara desupra bezelei putina coaja rasa de portocala.

Se reintroduc clatitele in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua si se servesc imediat, fierbinti. Clatitele banatene se pot monta in portii individuale de cate doua persoane sau pe platou, socotind cate doua clatite pentru fiecare mesean (varianta preferata si atunci cand se fac clatitele acasa) si se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa.

Reteta a fost lansata de Hanul Ana-Lugojana, aflat pe drumul ce leaga Lugojul de Faget si s-a raspandit in tot Banatul, fiind promovata de Laura Laurentiu pe blogul Retete ca la mama.

 

Despre www.retetecalamama.ro

Retete ca la mama este un blog culinar al carui autor si proprietar este Laura Laurentiu.  Retete ca la mama ofera retete culinare in imagini iar in jurul acestui blog s-a format o importanta comunitate de abonati si fani interesati de arta culinara, ingrediente si ustensile pentru gatit.

 

Despre proiect

Proiectul „Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – noiembrie 2013 si este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri). Partenerul special al proiectului este site-ul de turism culinar,  www.chefbuzu.com.  

Retetele traditionale din Banat au fost puse la dispozitia proiectului de: Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com), Laura Laurentiu (www.retetecalamama.ro), Pensiunea Select, Hotel Senator si Casa Altringen.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe pagina de Facebook .

Search