Reteta banateana de sos de rosii cu smantana

Reteta face parte din proiectul „Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications, in parteneriat cu brandul Arpis. Reteta „Sos de rosii cu smantana” a fost primita de la Casa Altringen, din Banat si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului.  

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.  

Ingrediente pentru 4 portii
(Produsul se mai numeste si Supa crema de rosii si se prepara fara smantana, in perioadele de post):
Timp de preparare: 30 minute

  • Supa de legume (in varianta moderna se foloseste 3/4 de litru de apa +1 cub de concentrat de legume)
  • 1 ceapa mare
  • 2 linguri de ulei Arpis
  • 2 linguri de faina alba Arpis
  • 8 rosii mari
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • sare, piper
  • 1/2 de lingura de miere
  • 1 dl de smantana
  • busuioc proaspat

Se toaca ceapa si se dinstuie in ulei Arpis dupa care se adauga faina alba Arpis. Se toarna supa de legume (sau apa si cubul de concentrat). Se curata si se toaca rosiile si se adauga in supa impreuna cu pasta de rosii. Totul se fierbe sub capac 10-15 minute. Se adauga smantana (daca nu este post). Se pune sare, piper, miere si busuioc proaspat.

 

Despre Casa Altringen

Casa Altringen este situata la 45 km de orasul Timisoara, in satul Altringen, comuna Bogda, Judetul Timis (Banat). Pensiunea gazduieste pana la 20 de musafiri, in camere pentru una sau doua persoane (9 camere duble si un apartament).  

Micul dejun este de tip bufet suedez, pranzul si cina sunt pregatite cu grija de cele doua bucatarese, originare din sat, care gatesc ca svabii de odinioara, dupa retete specifice zonei Banatului. Pot lua masa pana la 70 persoane.

 

Despre proiect

Proiectul „Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – noiembrie 2013 si este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri). Partenerul special al proiectului este site-ul de turism culinar,  www.chefbuzu.com.  

Retetele traditionale din Banat au fost puse la dispozitia proiectului de: Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com), Laura Laurentiu (www.retetecalamama.ro), Pensiunea Select, Hotel Senator si Casa Altringen.  

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe pagina de Facebook .

Search