Află ce filme le recomandă Florin Piersic Jr, Iulia Rugină sau Irina Margareta Nistor liceenilor

Pentru a îndulci puțin începutul de an școlar, i-am rugat pe prietenii “Filme pentru liceeni” să ne spună ce pelicule le-ar recomada liceenilor pentru a-i face să se îndrăgostească iremediabil de cea de-a șaptea artă.

Deşi învăţământul formal pune artele pe ultima poziţie în lista de priorităţi, în învăţământul nonformal lucrurile stau exact invers.

Pentru că introducerea educaţiei cinematografice şi a educaţiei prin film în şcoli este o prioritate a proiectului “Filme pentru liceeni”, i-am rugat pe ambasadorii programului să ne spună despre ce film le-ar vorbi liceenilor, dacă s-ar afla pentru o oră în spatele catedrei, în calitate de profesor de arte.

De ce educație prin film? Pentru că poți să călătorești gratuit prin alte țări și să cunoști alte culturi. Pentru că te provoacă să gândești. Pentru că este o invitație necesară către conștientizarea problemelor din societatea actuală. Prietenii ”Filme pentru liceeni” susțin educația prin film și ne spun ce peliculă ar arăta ei elevilor. Printre cei care au răspuns provocării se numără actorii Florin Piersic Jr, Iulia Verdeş, regizoarea Iulia Rugină şi criticul de film, Irina Margareta Nistor.

Florin Piersic Jr. recomandă Mustang (2015), debutul regizoarei Deniz Gamze Erguven, un film multipremiat, plasat în societatea tradiţională turcă despre care Piersic Jr. spune că este:  “ – o fabulă extrem de necesară, în zilele noastre. Mulți o să mă contrazică. O să spună că nu e doar o fabulă, ci realitatea anului 2016, în multe locuri de pe planeta Pământ. Iar ei o să aibă dreptate. Oricum, până acum nu știu pe nimeni care să fi văzut filmul și să nu se fi îndrăgostit de Lale (personajul principal). Cel puțin la mine pe Facebook, Lale a primit numai inimioare. Așa că – vizionare plăcută.”

Iulia Verdeş: “Le-aş recomanda să vadă Moonrise Kingdom (r. Wes Anderson, 2012). Un film despre voinţă şi încăpăţânare, trecerea de la copilărie la adolescenţă, printr-o poveste fascinantă şi emoţionantă, o întreagă aventură  a unei lumi imaginative, o poveste despre dragoste şi evadare.”

Iulia Rugină: “Daca aș fi profesor pentru o zi i-aș îndemna pe elevi să vadă Modern Times (Timpuri Noi) – Charlie Chaplin (1936). Cred că e ușor să începi să înțelegi cinema-ul dacă o iei cu pași mici de la început, atât cronologic cât și ca limbaj. Și cred că un film de Chaplin poate să servească ușor drept litera A într-un alfabet absolut fascinant care poate urma.”

Irina Margareta Nistor: “Fără îndoială că aş alege Pădurea spânzuraţilor, filmul lui Liviu Ciulei (1964), impecabil cinematografic, perfect pentru a explica drama războiului şi dilemele combatanţilor, dar şi iubirea, prietenia, respectul, dragostea de ţară.”

Pe pagina de Facebook ”Filme pentru liceeni” puteţi vedea şi recomandările realizate de Tudor Chirilă, Ada Condeescu, Jean Lorin Sterian sau Laurenţiu Calomfirescu.

În anul școlar 2015-2016, în cadrul programului de educaţie prin film, “Filme pentru liceeni”, au avut loc 161 evenimente în 90 de licee din țară, la care au participat peste 15.000 de liceeni şi profesori, 

În noeimbrie 2016, echipa ”Filme pentru liceeni” va organiza o conferință de trei zile în cadrul căruia se vor prezenta rezultatele și impactul metodei utilizate. Evenimentul va încheia prima ediție a proiectului.

Despre organizatori:

Înființată în 2007,  Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piața din România.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Primăria Sectorului 5, Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu,  Inspectoratul Județean Școlar Ialomița,Inspectoratul Școlar Județean Olt,Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Casa Corpului Didactic Timiș, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultură a Municipiului Toplița, Centrul Cultural Municipal Caracal, Ambasada, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall.

Search